Nábytek z masivu v dětských pokojích

Jednou z nejdůležitějších součástí dětského pokoje, je bezesporu nábytek. Jeho výběr však není nikterak jednoduchý a to hned z několika důvodů. Tím prvním je rychlý růst a vývoj dětí. Zatímco miminku postačí dětská postýlka, přebalovací stůl a komoda na oblečení, předškolák již bude potřebovat více úložného prostoru na hračky a oblečení a také kvalitní postel. Školák musí mít psací stůl a student dostatek polic na knihy a učení. Druhým důvodem je především potřeba zajistit co největší bezpečnost dětí.

Jaký by tedy nábytek do dětského pokoje měl být? Především by měl být vyroben ze zdravotně nezávadného materiálu, kterým dřevěný masiv bezesporu je. Na rozdíl od laciných náhražek dřeva jako je lamino a dřevotříska, masivní dřevo neuvolňuje do okolí žádné škodliviny v podobě karcinogenů a mutagenů. Zároveň také nevyvolává alergie, což jej činí přímo ideálním k použití v dětských pokojích a také v pokojích dlouhodobě nemocných. Druhou důležitou vlastností, kterou se nábytek z masivu může pochlubit, je vysoký stupeň pevnosti a odolnosti. Ani po letech užívání nedochází k rozvyklání či narušení stability, které by mohly vést k úrazu. Také spoje v těžkých postelích, skříních a komodách zůstávají zachovány a ani po dlouhodobém užívání nedochází k nepříjemnému vrzání.

Rychlý růst dětí se dotýká především postýlek. Jejich kvalitu často rodiče ošidí s vědomím, že za nedlouho budou muset koupit postel větší. To samozřejmě není zrovna ideální řešení. To se naopak nabízí v podobě tzv. rostoucích postelí, které mají tři nastavitelné délky. Během života dítěte je tak lze několikrát zvětšit, bez nutnosti úplné výměny.

Dalšími přednostmi masivního nábytku jsou vůně a líbivý vzhled. Dřevo je příjemné na omak a jeho přítomnost vyvolává pocit sounáležitosti s přírodou. Na lidskou mysl má dřevo pozitivní účinek a celá místnost díky němu vypadá tepleji a útulněji.