Čištění dřevěného nábytku šetrným a ekologickým způsobem

Dřevo je jedním z nejkrásnějších a nejoblíbenějších materiálů pro výrobu nábytku. Dřevěný nábytek může dodat vašemu domovu příjemný a přírodní vzhled, ale vyžaduje také pravidelnou péči, aby zůstal krásný a zachoval svou kvalitu. Mnoho komerčních čistících prostředků obsahuje chemikálie, které mohou být škodlivé pro životní prostředí i zdraví. Proto je důležité se naučit, jak čistit dřevěný nábytek šetrně a ekologicky.

Denver_Jadalnia_aranz2-2

1. Pravidelné odstranění prachu

Pravidelné odstranění prachu je prvním krokem k udržení vašeho dřevěného nábytku v dobrém stavu. Prach může obsahovat mikroskopické částice, které mohou poškrábat povrch nábytku, pokud nejsou pravidelně odstraňovány. Použijte měkký a čistý hadřík nebo prachovku a jemně setřete prach z povrchu nábytku.

2. Povrchová údržba

Pokud je váš nábytek z dřeva lakovaný nebo voskovaný, mějte na paměti, že tyto povrchy vyžadují speciální péči. Nepoužívejte silné čistící prostředky, které by mohly tyto povrchy poškodit. Namísto toho použijte mírný mýdlový roztok. Smíchejte kapku mýdla s teplou vodou a navlhčete hadřík. Poté opatrně setřete povrch nábytku a okamžitě setřete vlhkost suchým hadříkem.

photo-1583577012075-329db6e0e594

3. Odstranění skvrn

Skvrny na dřevěném nábytku mohou vzniknout z různých důvodů, ať už jde o vodu, víno nebo jídlo. Okamžitě při vzniku skvrny použijte měkký hadřík a navlhčenou vodou a jemným mýdlem a jemně setřete skvrnu. Po odstranění skvrny opláchněte povrch čistou vodou a setřete ho suchým hadříkem.

4. Přírodní prostředky

Pokud preferujete ekologické metody čištění, můžete využít některé přírodní produkty. Ocet smíchaný s vodou může být účinným čisticím prostředkem pro odstranění skvrn a dezinfekci povrchu třeba komody z masivukredence-z-masivu atd. Kokosový olej je také skvělým přírodním hydratačním prostředkem pro dřevo. Stačí nanést malé množství oleje na hadřík a jemně potřít nábytek.

5624_r4p

5. Pravidelná údržba

Pravidelná údržba je klíčem k dlouhodobému zachování krásy dřevěného nábytku. Mějte na paměti, že dřevo může reagovat na změny teploty a vlhkosti, takže udržujte optimální klimatické podmínky ve svém domě. Dřevo také může vyblednout na slunci, takže mějte nábytek co nejdále od přímého slunečního záření.

Čištění dřevěného rustikálního nábytku šetrným a ekologickým způsobem je snadné, pokud dodržujete tyto jednoduché kroky a používáte šetrné prostředky. Tím nejenže prodloužíte životnost svého nábytku, ale také přispějete k ochraně životního prostředí tím, že omezíte používání škodlivých chemikálií. Vaše dřevěné kousky nábytku budou díky tomu krásné a udržované po mnoho let.