Francouzský venkov ve vašem domově: Nábytek Provence

Francouzský venkov ve vašem domově

Představte si jemné paprsky slunce pronikající skrze otevřená okna, lehký vánek, který rozechvívá lněné záclony a v dálce zvuky, které připomínají šustění levandulových polí. Takový je život na francouzském venkově, v regionu Provence, kde čas plyne pomaleji a každý detail interiéru vypráví příběh o jednoduchosti, pohodě a eleganci. A právě tuto atmosféru si můžete přenést do svého domova, pokud se rozhodnete pro Provence styl. Pojďme společně prozkoumat, jak toho dosáhnout, aniž bychom museli přesunout celý dům do jižní Francie.

abbaye-de-senanque-1595649_1280

Materiály, které hrají prim

Základem Provence stylu jsou přírodní materiály. Dřevo, kámen, kov, keramika - vše, co připomíná venkovský život, je více než vítáno. Představte si, že na podlaze máte dlaždice, které vypadají, jako by byly vyrobeny ručně a každá z nich má svůj vlastní příběh, nebo dřevěné prkna s patinou, která je svědkem dlouhých let a mnoha příběhů. Nábytek z masivu, ať už jde o bukové, dubové nebo borovicové kousky, je třeba vybírat s ohledem na to, aby vypadal robustně, avšak s jemnými a elegantními prvky.


Barvy, které přinášejí harmonii

Barvy jsou v Provence stylu klíčové. Mají odrážet slunce, pole a moře. Sluneční žlutá, levandulová fialová, olivová zelená, písková béžová a šedomodrá - to jsou barvy, které by měly dominovat. Nemusíte se ale bát ani bílé, která vnesení do prostoru svěžest a čistotu. Představte si, jak tyto barvy rozjasňují místnost, jako by byly pohlazením od slunce.

64671-17_nabytek-provence-13

Dekorativní prvky, které vyprávějí příběhy

V Provence stylu se setkáváme s mnoha dekorativními prvky, které doplňují celkovou atmosféru. Keramické vázy, měděné hrnce, dřevěné rámy na obrázky nebo železné svícny - vše by mělo působit starobyle a s charakterem. Nebojte se přidat na stěny obrazy s venkovskými motivy nebo zrcadla s patinou, která vypadají, jako by odrážela nejen vaši postavu, ale i duši Provence.


Nábytek, který má duši

Jak jsme již zmínili, nábytek je třeba pečlivě vybírat. Kolekce Provence je jako stvořená pro tento styl. Můžete si vybrat stůl, u kterého se budou scházet rodina a přátelé k dlouhým večeřím, nebo postel, která bude vaším azylem po náročném dni. Noční stolky, komody a skříně by měly mít jemné řezbářské detaily nebo patinu, která přidává nábytku na jedinečnosti.

provance kredenc

 Příběhy, které stojí za to vyprávět

Není nic lepšího než mít doma kus nábytku, který má svůj příběh. Ať už je to starožitná židle, kterou jste objevili na trhu s blešákem, nebo komoda, kterou jste zdědili po babičce - vše se hodí. Provence styl je o autentičnosti a o příbězích, které materiály a předměty vyprávějí.

kredenc provance

Závěrem

Zavedení Provence stylu do vašeho domova je jako malování obrazu - každý štětec přidává nový odstín, každá barva přináší novou emoci, a každý detail je důležitý pro celkový výsledek. Tak neváhejte a pusťte se do toho s odvahou a srdcem otevřeným kráse francouzského venkova. Váš domov se může stát malým kouskem Provence, stačí jen začít.