Jak efektivně odstranit skvrny z dřevěného nábytku?

Někdy se i přes veškerou opatrnost na povrchu dřevěného nábytku objeví nechtěné skvrny nebo, které mohou způsobit nevzhledné změny barvy. Nicméně existují účinné metody čištění dřeva, které odstraní veškeré nečistoty, aniž by poškodily jeho půvabný povrch.

Jak tedy odstranit skvrny z dřevěného nábytku a co bychom neměli při čištění zapomenout?

photo-1583577012075-329db6e0e594

Pro péči a obnovu dubového nábytku budete potřebovat základní sadu, která zahrnuje:

  1. Olej v odpovídající barvě pro barvení nábytku.

  2. Vhodný vosk.

  3. Aplikátor pro ruční leštění.

  4. Brusnou kostku, nejlépe oboustrannou (měkkou/tvrdou pro optimální výkon) a brusný papír na kostku (ideálně s jemností 180).

  5. Při péči o dřevěný nábytek se doporučuje používat rukavice a další čisticí hadříky.

V naší nabídce máme speciální Sadu LIVOS k ošetření nábytku, která obsahuje:

  1. Dryaden Mobel Politur (kapacita: 50 ml) - vosk pro péči a ochranu olejovaných a voskovaných povrchů nábytku. Je účinný při odstraňování nečistot a skvrn a lze ho použít na nábytek jakékoliv barvy.

  2. Kunos Objektol (kapacita: 50 ml) - olej vhodný pro hlubší poškození, jako jsou škrábance, promáčkliny, řezy nebo nerovnosti povrchu. Tento olej obsahuje barvivo odpovídající barvě nábytku, například přírodní dub, pálený dub, jantarový dub nebo dub bianco.

  3. Bavlněné oblečení.

  4. Abrazivní netkanou textilii.

    livos

Postup při používání oleje a vosků k odstranění skvrn z dřevěného nábytku.

Před zahájením rekonstrukčních prací je klíčové pečlivě ochránit podlahu a koberce pomocí zakrytí, například fólií.

Pro pečování o nábytek s různými typy zabarvení je prvním krokem opatrné obroušení povrchu (nejen v oblasti s odbarvením, například). Po kompletním obroušení povrchu se uvolní prach, který je třeba pečlivě odstranit.

Po obroušení a důkladném očištění povrchu můžete přejít k přeolejování nábytku. Tento postup lze provést pomocí běžného hadříku. Po nanesení oleje nechte povrch působit po dobu 2 minut, následně otřete celý povrch do sucha.

Po naolejování povrchu a vyčkání minimálně 6 hodin můžete přistoupit k voskování. V případě jantarového dubu smíchejte vosk s olejem v poměru cca 90% oleje a 10% vosku, zatímco u ostatních barev by měl být použit pouze vosk. Rovnoměrně rozetřete připravenou směs nebo samotný vosk po celém předchozím olejovaném povrchu. Po nanesení vetřete produkt do povrchu nábytku a následně pečlivě otřete čistým hadříkem. Tímto způsobem impregnovaný nábytek nechte minimálně 4 hodiny vsáknout.

S těmito jednoduchými kroky - broušení, olejování, voskování - můžete rychle renovovat a osvěžit svoje jídelní stoly, komody, vitríny atd. a zbavit se všech druhů skvrn a zabarvení.