Mikuláš u nás i ve světě

Mikulášova noc, která se slaví 5. prosince ve většině evropských zemí, je tradičním svátkem spojeným s darem a radostí pro děti. Přestože postava Mikuláše má mnoho společných prvků v celé Evropě, způsoby oslav se mohou v jednotlivých zemích výrazně lišit.

mikulas-4526397_1280

Německo: V Německu je Mikuláš znám jako "Nikolaus". Tradičně nosí dlouhý plášť, biskupskou mitru a má hůl, kterou může dát neposlušným dětem. Oslava zahrnuje také koledníky, kteří Mikuláše doprovázejí a zpívají mu písně.

Nizozemsko: V Nizozemsku je Mikuláš znám jako "Sinterklaas". Oslavy začínají příchodem Sinterklaase na bílém koni do města. Doprovází ho jeho pomocníci, tzv. "Zwarte Pieten" (Černí Petříci), kteří rozdávají sladkosti a dárky.

Rakousko: Rakouské oslavy Mikuláše jsou podobné těm v Německu. Děti čistí své boty a dávají je ven, aby je Mikuláš mohl naplnit sladkostmi, ořechy a ovocem.

USA: Ve Spojených státech je Mikuláš znám jako Santa Claus. Oslavy vrcholí večer 24. prosince, kdy Santa rozváží dárky po celém světě pomocí saní taženého soby.

moon-3021005_1280

Rusko: V Rusku se Mikuláš nazývá "Ded Moroz" (Děda Mráz). Společně se svou vnučkou Sněhurkou rozdávají dárky na Nový rok, který je v Rusku hlavním svátkem.

Francie: Ve Francii, zejména v oblasti Alsaska, je Mikuláš znám jako "Saint Nicolas". Oslavy zahrnují průvody, při kterých Saint Nicolas rozdává dárky.

Finsko: Nejzajímavější oslavy Mikuláše jsou ve Finsku. 

Ve Finsku má Mikuláš své vlastní unikátní jméno - "Joulupukki". Joulupukki znamená Vánoční koza a traduje se z historického spojení s kozičkou, která přináší dary. Mikuláš vychází ze severních lesů, kde žije s elfy a soby. Finská tradice klade důraz na atmosféru kouzelných vánočních lesů a tajemství kolem Mikuláše.

Joulupukki obvykle navštěvuje domy spolu se svými malými elfími pomocníky. Děti před návštěvou Joulupukkiho často zpívají písně nebo recitují básně, aby ukázaly svou hodnost a získaly dárky. Mikuláš rovněž tradičně nosí rudý plášť a červenou čepici, podobně jako jeho známější protějšek Santa Claus.

Ve Finsku se dále slaví "Joulusauna" (Vánoční sauna), což je tradice, při které se rodiny společně saunují před večeří. Tato sauna slouží nejen k fyzickému očištění, ale také k posvátnému a klidnému spojení s blízkými během vánočních svátků.

Finské vánoční oslavy tak odrážejí jedinečnou kulturu a přírodní krásu této severské země, a Joulupukki přináší radost a dobrodružství pro finské děti během každého vánočního období.

cottage-6819444_1280

U nás a na Slovensku je Mikulášova noc jedním z nejoblíbenějších svátků pro děti. Oslavy začínají večer 5. prosince, kdy Mikuláš, Anděl a Ďábel obcházejí domy a přicházejí do kontaktu s dětmi. Mikuláš nosí biskupský plášť, mitru a drží berlu. Jeho věrní pomocníci, Anděl a Ďábel, mu pomáhají rozhodnout, které děti byly hodné a které byly neposlušné.

Děti se často snaží udělat dojem na Mikuláše tím, že mu přednesou básničky nebo zazpívají písně. Tyto drobné vystoupení jsou často odměněny sladkostmi, ořechy nebo ovocem, které Mikuláš nosí ve svém pytli, a které si pak mohou vystavit na poličce. Někdy si mohou děti obout pantofle nebo vytvořit speciální Mikulášovu botu, do které si očekávají, že jim Mikuláš vloží dárek.

Tradičními pokrmy spojenými s Mikulášovou nocí jsou oříšky, jablka, mandarinky a čokoládové figurky ve tvaru Mikuláše, které si můžete vystavit na komodě v jídelně. Některé rodiny také připravují speciální vánoční pečivo, jako jsou medovníky nebo vánoční cukroví, které provoní celou kuchyni.

saint-nicholas-2934899_1280

Celkově je Mikulášova noc v České Republice a na Slovensku považována za příležitost k rodinným setkáním, radosti a sdílení tradic. Tato atmosféra teplého a laskavého ducha vánočních svátků se šíří mezi generacemi, posilující pouto rodiny a komunity.