Po stopách hradů a zámků: Hrad Kost

Hrad Kost, ukrytý mezi lesy a kopci v malebné krajině Českého ráje, patří k nejvýznamnějším středověkým památkám České republiky. Jeho název nepřímo odkazuje na místní geologické podmínky - skály a balvany, které zde tvoří skalní bloky, poskytly inspiraci pro jméno "Kost". Ale hrad Kost není jen skalní pevností, je to nádherný příklad gotické architektury, který fascinuje návštěvníky svou historií, architekturou a umístěním.

Panorama_Kost_web-1

Historie Hradu Kost

Historie hradu Kost sahá až do 14. století, kdy byl postaven v první polovině 14. století jako součást obranné linie zabezpečující české země před nepřáteli. Jeho vznik je spojen s rody pánu z Waldštejna a pánu z Vartenberka, kteří se v té době stali prominentními postavami českých dějin. Přesný rok výstavby není znám, ale první písemná zmínka o hradu pochází z roku 1349, kdy jej držel Bušek z Vartenberka.

V průběhu staletí prošel hrad Kost různými fázemi. Počátkem 17. století prošel renesančními úpravami a v 18. století byl přestavěn v barokním stylu. Během třicetileté války byl hrad Kost vypálen a opuštěn, ale později byl obnoven a znovu obýván.

Zamek_Karlova_Koruna_interirerKK_interier

Osudy Hradu a jeho obyvatel

  1. až 15. století:
  • Hrad Kost byl založen v polovině 13. století, pravděpodobně rodem Vartenberků. Postavili zde kamennou pevnost s obrannou věží, bergfritem.
  • První písemná zmínka o hradu pochází z roku 1349, kdy byl majitelem Beneš z Vartemberka.
  • Po Benešově smrti přešel hrad na jeho syna Petra, který inicioval přestavbu dřevěné tvrze na kamenný hrad.
  • V 15. století se majitelé hradu měnili, až se zde usadili potomci Petra z Vartemberka, Zajícové z Házmburka, kteří zde zůstali po celé století.
  1. a 17. století:
  • V polovině 16. století, hrad Kost přechází do vlastnictví Biberštejnů, kteří nechali postavit nový obytný palác.
  • V dalších desetiletích hrad změnil majitele několikrát, včetně Lobkoviců a Valdštejnů.
  • Roku 1632 se hrad dostal do majetku Albrechta z Valdštejna, ale kvůli jeho následné vraždě byl majetek vrácen rodině Lobkoviců.
  1. století až současnost:
  • V 18. století hrad Kost patřil Václavu Kazimírovi Netolickému z Eisenberka, který zde prováděl významné hospodářské úpravy.
  • Poté majetek přechází do rukou Vratislavů z Mitrovic a později rodiny dal Borgo.
  • Po druhé světové válce byl hrad Kost zabaven a sloužil jako muzeum.
  • Po roce 1989 byl majetek hradu vrácen Giovanni Kinskému dal Borgo, který ho vlastní spolu s bratrem Pio Kinským dal Borgo, potomky původních majitelů z rodu dal Borgo.

Francesco_Kinsky_Kost

Architektura a interiéry Hradu

Hrad Kost je charakteristický svou gotickou architekturou, která dodává této stavbě majestátnost a impozantnost. Hlavní dominantou hradu je vysoká věž, která kdysi sloužila jako obranná věž, ale dnes nabízí nádherný výhled na okolní krajinu.

Vnitřní prostory hradu jsou bohatě zařízeny a poskytují návštěvníkům pohled do života šlechty v různých historických obdobích. Místnosti jsou vybaveny dobovým nábytkem, uměleckými díly, zbraněmi a dalšími artefakty, které ukazují bohatství a společenský status obyvatel hradu.

Na hradě Kost se návštěvníci mohou těšit na pozoruhodnou sbírku historického nábytku, který představuje luxus a vkus tehdejší šlechty. Mezi nejvýznamnější kusy patří:

Ložnice: Ložnice na hradě Kost jsou vybaveny bohatě zdobenými postelemi s vyřezávanými dřevěnými hlavicemi a čalouněnými matracemi. Vedle postelí mohou být k nalezení také komody, skříně a noční stolky, které sloužily k uskladnění osobních předmětů a oděvů.

Stolovací Místnosti: V prostorných stolovacích místnostech hradu Kost mohou návštěvníci vidět bohatě zdobené stoly a židle, které byly používány při slavnostních hostinách a večeřích. Stoly jsou často pokryté luxusními ubrusy a stříbrným nádobím, zatímco na stolech mohou být umístěny různé dekorativní středověké předměty, jako jsou svícny a květinové aranžmá.

rodina-1rodina-2

Mezi významné exponáty patří gotická kaple, renesanční sál, lovecký pokoj a mnoho dalších. Návštěvníci mohou obdivovat gotické klenby, renesanční malby a bohatě zdobený nábytek, který odráží vkus a luxus tehdejší doby.

Hrad Kost je spojen s několika legendami, které dodávají jeho historii další rozměr a tajemství. Jednou z nejznámějších legend spojených s hradem Kost je Legenda o Smutné nevěstě.

Legenda o Smutné Nevěstě

Podle této legendy žil na hradě Kost mocný šlechtic, který měl dceru neobyčejné krásy. Mladá dívka se zamilovala do mladého šlechtice z konkurenčního rodu, což bylo však v rozporu s politickými intrikami a plány obou rodů. Když se otec dozvěděl o této lásce, rozhodl se zlomit vůli své dcery a násilím ji provdat za jiného šlechtice, který byl pro něj výhodnější spojenec.

Na den svatby se mladá nevěsta oblékla do svatební róby a usedla na svůj trůn, čekajíc na svého ženicha. Avšak místo milovaného šlechtice se v sále objevil nepřítel jejího srdce, otec si vybral jiného ženicha. Zoufalá a zlomená srdcem se mladá nevěsta rozhodla, že raději zemře, než aby se vdala za muže, kterého nemiluje.

Před očima všech přítomných vyskočila z okna hradu a skočila do propasti pod hradem, kde zahynula. Její duch se podle legendy dodnes vrací na hrad Kost a hledá svého ztraceného milence. Místní obyvatelé tvrdí, že v noci lze slyšet její plač a sténání, a někteří tvrdí, že zahlédli bílou postavu, která se pohybuje po hradě.

Tato legenda přidává hradu Kostu záhadnost a romantiku, a je jednou z mnoha příběhů, které se váží k této historické památce. I když není možné potvrdit pravdivost této legendy, přispívá k atmosféře tajemství a mystiky, která obklopuje tento nádherný středověký hrad.

bone-4725053_1280

Hrad Kost je nejen symbol středověkého přepychu a historického významu, ale také živá památka na bohatou historii a kulturu České republiky. Jeho majestátní architektura, bohatě zařízené interiéry a okouzlující okolní krajina přitahují návštěvníky z celého světa a nabízejí nezapomenutelný pohled do minulosti.