Proč se slaví svátek svatého Martina? Jak si připravit křupavou husu a proč se slaví s vínem

Svátek svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, je oslavou zasvěcenou životu a působení svatého Martina Tourského. Tento význačný svátek má dlouhou historii a je oslavován v mnoha zemích, zejména v evropských. Jednou z nejznámějších tradic spojených s tímto svátkem je konzumace husy a vína. Ale proč právě husa a víno?

Příběh svatého Martina:

Svatý Martin Tourský se narodil ve 4. století v Římské říši. Byl vojákem, ale později konvertoval ke křesťanství a stal se biskupem v Tours, což je dnešní Francie. Svatý Martin byl známý pro svou laskavost, skromnost a charitu. Nejznámějším příběhem spojeným se svatým Martinem je ten, kdy roztrhl svůj vojenský plášť, aby jej mohl dát žebrákovi, který prosil o pomoc. Tento gesto laskavosti se stalo symbolem svatého Martina.

saint-martin-5202955_1280

Tradice svátku svatého Martina:

Svátek svatého Martina je spojen se změnou počasí, která nastává v listopadu, kdy se stává chladnější a dny se stávají kratšími. Tento čas značí přechod od podzimu k zimě. Svátek je často oslavován ohňostroji, průvody a jinými slavnostními událostmi. Ve středověké Evropě byly husy v tuto dobu obvyklým zdrojem masa, a proto byla konzumace husy během svátku spojována s hojností a blahobytem.

Tradiční jídlo: Husa a víno

Konzumace husy a vína během svátku svatého Martina má kořeny v historii. Svatý Martin je patronem vinařů, a proto se svátek Martina stává příležitostí k ochutnávce čerstvého moštu a mladého vína. Toto víno, nazývané také "svatomartinské víno," je prvním vínem po sklizni hroznů a symbolizuje hojnost a bohatství, které může přinést úroda. Láhve s vínem doporučujeme umístit do komody na víno nebo kredence na víno.

Husa byla tradičním jídlem svatého Martina od středověku. Tradiční příprava husy spočívá v pečení s křupavou kůží, která dodává pokrmu zvláštní chuť a texturu. Husa se často podává s bramborovými knedlíky, červeným zelím a omáčkou, což tvoří skvělou kombinaci chutí.

Svátek Martina, jehož tradice spojené s husou a vínem jsou stále oblíbené, připomíná laskavost, hojnost a společnost. Oslavujeme ho jako příležitost k setkání s rodinou a přáteli a k uctění hodnot, které zastupoval svatý Martin Tourský. Tento svátek nám také připomíná důležitost podělit se s těmi, kteří mají méně štěstí.

roast-goose-3790417_1280

Recept na křupavou husu upečenou do zlatova:

Co budete potřebovat:

  • Celou husu (ideálně kolem 4-5 kg)

  • 2 lžíce soli

  • 1 lžíci čerstvě mletého černého pepře

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 citrón

  • 2 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 4-5 větviček čerstvého rozmarýnu

  • 4-5 větviček čerstvého tymiánu

  • 1 hrst čerstvých bobkových listů

  • 1 sklenka bílého vína

  • 500 ml vody

Postup přípravy:

Příprava husy: Nejdříve si pořádně očistěte husu. Odstraňte vnitřnosti, jako jsou srdce, játra a krk. Důkladně ji opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovým ubrouskem.

Koření: Rozmixujte 2 lžíce soli s 1 lžící čerstvě mletého černého pepře. Tuto směs použijte na očištěnou husu ze všech stran. Husu nechte odležet alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc, aby mohla sůl a pepř proniknout do masa.

Příprava náplně: Vnitřek huse naplňte plátky citrónu, cibulí, stroužky česneku a bylinkami (rozmarýn, tymián, bobkové listy). Tato náplň dodá masu výtečnou chuť a aroma během pečení.

Předehřátí trouby: Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.

Pečení: Husu položte na pekáč s vysokými okraji a zalijte ji bílým vínem a vodou. Přikryjte pekáč a dejte husu péct do předehřáté trouby. Pečte 30 minut na 180°C, poté snižte teplotu na 160°C a pečte další 2-3 hodiny. Důležité je pravidelně husu polévat vlastní šťávou během pečení, aby zůstala šťavnatá.

Křupavá kůže: Asi 20-30 minut před koncem pečení odeberte pokličku a zvyšte teplotu trouby na 220°C. Tím získáte dokonalou křupavou kůži.
Když husa má zlatavou kůži a masa jsou měkká a šťavnatá, je hotová. Nezapomeňte ji nechat chvíli odpočinout před krájením.

Servírování: Husu nakrájejte na plátky a podávejte s vašimi oblíbenými přílohami, jako jsou bramborový knedlík, červené zelí, brusinková omáčka a husí omáčka.

roast-goose-1759190_1280

Tímto postupem si můžete připravit křupavou husu upečenou do zlatova, kterou můžete servírovat v jídelně na jídelním stole krásně vyzdobeném. Husa zaručeně potěší vaše chuťové buňky a stane se výtečným pokrmem pro sváteční příležitosti. Dobrou chuť!