Cukroví: jak na nejlepší perníčky?

Cukroví, to sladké umění spojené s Vánocemi, má hluboké kořeny v historii a tradicích mnoha kultur. Historie cukroví sahá až do středověké Evropy, kde bylo prvně spojeno s vánočními oslavami. Původně bylo cukroví luxusním pokrmem, zpřístupněným běžnému lidu pouze při speciálních příležitostech, a Vánoce byly jednou z nich.

sweets-2995158_1280

Historie cukroví

První známé recepty na cukroví se objevily ve středověkých klášterech, kde v kuchyni mnichové kombinovali exotické koření a byliny s medem. Cukroví se tak stalo nejen sladkou lahůdkou, ale i způsobem, jak spojit radostné chvíle s bohatou symbolikou. Perníčky, s jejichž vůní a chutí jsme dnes tak obeznámeni, byly považovány za vyjádření lásky a štěstí.

 christmas-5807345_1280

Pohádkový svět Medových Perníčků

Medové perníčky jsou bezesporu jednou z nejoblíbenějších variant vánočního cukroví. Jejich aroma plné skořice, hřebíčku a anýzu provoní celou jídelnu a nesmazatelně se vtiskne do vzpomínek na vánoční dobu. Jak ale připravit ty nejlepší medové perníčky, které vás vtáhnou do světa pohádek a tradic?

ornamentation-5809248_1280

Cukroví: Medové Perníčky

Suroviny:
  • 250 g medu
  • 200 g cukru
  • 100 g másla
  • 500 g hladké mouky
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření (skořice, hřebíček, anýz)
  • špetka soli
  • 1 vejce
Postup:
  1. Rozpustit: V hrnci na mírném ohni rozpustit med, cukr a máslo. Nechat směs vychladnout.

  2. Smíchat suché ingredience: Ve velké míse smíchat mouku, jedlou sodu, perníkové koření a špetku soli.

  3. Přidat vejce: Do vychladlé medové směsi přidat vejce a důkladně promíchat.

  4. Spojit směsi: Postupně přidávat suché ingredience do mokrých a těsto hníst, dokud není hladké.

  5. Dát odpočinout: Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho minimálně hodinu odpočívat v lednici.

  6. Pečení: Troubu předehřejte na 180°C. Vyválejte těsto na tloušťku zhruba 5 mm a vykrajujte perníčky různými tvary.

  7. Pečte: Perníčky pečte asi 10-12 minut nebo dokud nejsou zlatavé.

  8. Dekorace: Po vychladnutí perníčků můžete přidat krémovou cukrovou polevu nebo je ozdobit čokoládovou polevou.

cookies-5809181_1280

Takto připravené medové perníčky se budou vyjímat na vaším jídelním stole.  Nejsou jen chutnou dobrotou, ale i výjimečným spojením s tradicemi a historií. Každý kousek cukroví může být jako malý vánoční příběh, který sdílíme s rodinou a přáteli při vánočních oslavách. Při pečení nejlepších medových perníčků si tak nejen pochutnáme, ale také vytvoříme vzpomínky, které budou krásně vonět celým domem.