Jak si vytvořit adventní věnec?

Adventní Věnec

Adventní věnec je symbolickým prvkem vánočního období, který má původ v křesťanských tradicích. Tento věnec se skládá ze čtyř svíček umístěných na větvičkách a je rozsvěcovaný postupně během čtyř neděl před Vánoci.

advent-arrangement-4668655_1280

Historie: Adventní věnec má své kořeny v německé luterské tradici 19. století. V roce 1839 vytvořil luteránský pastor Johann Hinrich Wichern první adventní věnec pro děti v diakonijním zařízení Rauhes Haus v Hamburku. Původně měl tvar kolečka s dvaceti malými svíčkami a čtyřmi větvičkami, přičemž každá větvička symbolizovala jednu neděli adventu.

Tradice: Adventní věnec má hluboký liturgický význam. Čtyři svíčky symbolizují čtyři neděle adventní doby a postupné rozsvěcování představuje očekávání příchodu Ježíše Krista. Během každé neděle se rozsvěcuje jedna další svíčka, přičemž poslední, čtvrtá svíčka, bývá nejčastěji zapálena na Štědrý den.

Druhy Adventních Věnců:

  1. Tradiční zelený věnec: Větvičky bývají obvykle z jehličnatých stromů a svíčky mohou mít různé barvy, nejčastěji však červenou.

  2. Moderní a designové věnce: Někteří lidé si oblíbili věnce vyrobené z netradičních materiálů, s moderním designem a netradiční barvou svíček.

Letošní Trendy: V současné době je vidět tendenci k minimalismu a přírodním prvkům. Lidé volí jednodušší věnce s přírodními materiály, jako jsou dřevo, sklo a sušené rostliny. Taktéž se objevují věnce s neobvyklými barvami a netradičními tvary.

advent-wreath-2997952_1280

Jak si vyrobit Adventní Věnec:

  1. Budete k tomu potřebovat:

    1. Čtyři svíčky (tradičně červená, ale můžete si vybrat jakoukoliv barvu).

    2. Větvičky z jehličnatých stromů nebo umělý materiál.

    3. Drátěný kruh nebo proutěný základ.

    4. Okrasné prvky jako stuhy, ozdoby nebo skvostné vánoční koule.

  2. Připravte si základ:

    1. Vytvořte kruh nebo základ pomocí drátěného kruhu, nebo si vyrobte proutěný rám.

  3. Připevněte větvičky:

    1. Upevněte větvičky na základ tak, aby vytvořily plný a rovnoměrný tvar.

  4. Přidejte svíčky:

    1. Svíčky připevněte ke kruhu nebo do středu věnce.

  5. Ozdobte:

    1. Přidejte dekorace, stuhy nebo vánoční ozdoby podle svého vkusu. 

  6. Rozsvěcujte postupně: 

    • Přidejte dekorace, stuhy nebo vánoční ozdoby podle svého vkusu. 

christmas-3884563_1280

Adventní věnec není pouze krásnou vánoční dekorací, kterou můžete umístit na jídelní stůl, konzolový stolek nebo na komodu. Také symbolizuje očekávání a přípravu na příchod Vánoc. Během adventní doby nám připomíná radostné očekávání a důležitost sdílení radosti s těmi kolem nás.