Jak na velký úklid: Praktické rady a tipy

Když se řekne "úklid," mnozí z nás zamračí a začnou hledat výmluvy, proč to odložit na později. Ale přestěhování se k čistému a uspořádanému prostoru může být nejen prospěšné pro váš duševní klid, ale také zábavné a uklidňující. Takže, pojďme na to s nadšením! Zde máte pár tipů, jak si přetřídit věci doma a udělat z toho malý zážitek.

wardrobe-5961193_1280

Výzva k čemu to je

Začneme s něčím, co nazývám "výzva k čemu to je?" Každým dnem si vezměte jednu místnost nebo oblast a zeptejte se sami sebe: "K čemu to tedy je?" Pokud na to nedokážete odpovědět nebo je odpovědí jen "nevím," pravděpodobně to nepotřebujete. Můžete to prodat, darovat nebo jednoduše vyhodit.

Módní záchrana

Šatní skříň většiny z nás často vypadá jako bojiště po týdnu plném existenčních krizí. Zkuste si zahrát "Módní záchrana." To znamená, že budete prověřovat každý kus oblečení a ptát se: "Zachráníš to, když na tebe padne zombie apokalypsa?" Pokud ne, jde pryč!

clothing-842338_1280

Pravidlo 12 měsíců

Pokud jste se stali obětí myšlenky "Já to někdy možná budu potřebovat", zkuste pravidlo 12 měsíců. Pokud jste něco nepoužili nebo nepotřebovali za poslední rok, je pravděpodobné, že to nepotřebujete vůbec. Buďte odvážní a zbavte se toho.

Časově omezený maraton

Pokud je úklid pro vás těžký úkol, zkuste "časově omezený maraton." Nastavte si budík na 20 minut a začněte uklízet. Během těchto 20 minut se snažte udělat co nejvíce. Pak si dejte krátkou přestávku. Tento cyklus můžete opakovat, dokud nebudete mít hotovo. Zjistíte, že to bude mnohem méně náročné a nakonec se to stane zábavou.

309695786_5361496357292906_1850050228805667300_n

Překvapení v Šuplíku

V každém domě existuje aspoň jeden šuplík v komodě, který obsahuje věci, o kterých jste zapomněli. Zde je zábavný způsob, jak na to. Vyberte si jeden šuplík a udělejte z něj "překvapení v šuplíku." Každý den, kdy pro něco potřebujete něco najít, jděte do tohoto šuplíku a překvapte se, co v něm našel.

Krabice na "někdy"

Každý máme nějakou věc, kterou potřebujeme jen "někdy." Zkuste vytvořit speciální "někdy" krabici. Pokud něco nepoužíváte pravidelně, ale si myslíte, že to bude užitečné v budoucnosti, dejte to do této krabice. Pokud to za půl roku nepoužijete, zbavte se toho.

home-5574911_1280

Nezapomeňte se Bavit!

Úklid nemusí být jen prací. Přetřídění věcí může být také zábavným dobrodružstvím. Když objevíte něco, co jste dlouho hledali, nebo když si uvědomíte, kolik nepoužívaných věcí máte, může to být osvěžující a uspokojivé. A pokud náhodou narazíte na nějaký starý poklad, může to být i vtipné!

Takže, nebuďte vyděšení úklidem, bavte se tím! S těmito tipy a vtipy budete mít obývací pokoj, ložnici a další místnosti nejen čisté,  ale také organizované a připravenp na nová dobrodružství.