Jak se slaví Vánoce v jiných zemích?

Blíží se Štědrý večer, a s ním přichází doba oslav, rodinných setkání a radosti. Každá země má své vlastní unikátní tradice, které dodávají Vánocům specifický charakter a pohodu. Podívejme se, jak se slaví Vánoce v různých koutech světa.

illuminated-1479168_1280

Skandinávie - Dánsko, Norsko, Švédsko:

V těchto severských zemích hrají Vánoce důležitou roli. Tradiční oslavy zahrnují zdobení domů svíčkami, věnci a hvězdami. Večer 24. prosince je obvykle vyhrazen pro rodinnou večeři, kde se podává tradiční vánoční pokrm, například pečený šunkový špíz. Po večeři si lidé vyměňují dárky a zpívají vánoční koledy.

Japonsko:

V Japonsku, kde křesťanství není dominantní náboženství, jsou Vánoce vnímány spíše jako období romantiky a svátku. Symbolika Vánoc se často spojuje s láskou a romantikou. Populárním tradičním pokrmem je KFC kuře, které je na Štědrý večer velmi žádané. Vánoční oslavy se často prolínají s Novým rokem, což vytváří dlouhé období rodinných setkání.

Mexiko:

V Mexiku začínají vánoční oslavy 16. prosince tradičním festivalen Guadalupe-Reyes, který končí 6. ledna. Štědrý večer, nazývaný „Nochebuena“, je vyhrazen pro rodinnou večeři, při které se podávají tamales (plněné kukuřičné těsto) a bacalao (španělská bakalářská ryba). Po večeři jsou rozbaleny dárky a konají se pestré oslavy s ohňostroji a tanečními představeními.

dark-1845065_1280

Francie:

Ve Francii se Vánoce slaví s elegancí a nádechem romantiky. Tradiční vánoční večeře, která provoní celou kuchyni i jídelnu je nazývaná „Réveillon“, zahrnuje hovězí nebo kachní pečeně, mořské plody a luxusní dezerty. Večer je často zakončen půlnoční mší a zpěvem vánočních koled.

Austrálie:

Australské Vánoce jsou o teple a odpočinku na pláži. Lidé oslavují pikniky a grilování, protože Vánoce připadají na australské léto. Tradiční vánoční pokrmy, jako jsou krevety na barbeque, australské koláče „Pavlova“, jsou oblíbené.

Rusko:

V Rusku jsou Vánoce slaveny podle pravoslavného kalendáře 7. ledna. Štědrý večer se nazývá „Sochelnik“ a je věnován postu a modlitbám. Na stůl se podávají tradiční pokrmy, jako jsou uzeniny, klobásy, kaviár a kyselé zelí. Vánoční koledy a divadelní představení jsou běžné.

gift-4669449_1280

Itálie:

V Itálii je Štědrý večer známý jako "La Vigilia" nebo "Cena della Vigilia". Lidé praktikují postní jídla a večeře je tradičně bez masa. Na stole se objevují různé druhy ryb, mořských plodů a zeleniny. Rodiny se shromažďují u bohatě prostřeného stolu, kde jsou podávány speciality jako kapesník, plněné kalamáry nebo bakalář. Večer vrcholí společným sledováním půlnoční mše.

Španělsko:

Ve Španělsku začíná Štědrý večer lahodným průvodem, známým jako "La Cabalgata". Poté následuje rodinná večeře plná tradičních pokrmů, jako je kastilská polévka, bacalao a turón. Po večeři se často schází celá rodina v obývacím pokoji, aby si vyměnili dárky a zazpívali vánoční koledy.

Německo:

V Německu je večeře na Štědrý večer obvykle klidná a tradiční. Na jídelním stole se objevují pokrmy, jako je pečená husa, klobása a bramborový salát. Většina rodin si přichystá pro každého člena rodiny malý balíček s dárky. Poté, co jsou dárky rozbaleny, celá rodina si sedá k jídelnímu stolu a společně se raduje z přítomnosti a sdílí vzpomínky na uplynulý rok.

holidays-7416632_1280