Jak si vytvořit vlastní židli?

Už jste někdy přemýšleli o tom, že by bylo skvělé mít doma mobiliář, který jste sami navrhli a sestavili?
Zdá se, že to je velmi náročný a složitý postup, ale není to pravidlo.
Studenti prvního ročníku na fakultě architektury v Brně musí vyrobit svou vlastní židli, ať už mají nějaké zkušenosti, nebo ne.

mceclip0-2

A jak takové navrhování a probíhá?
Nejprve je důležité se zamyslet, k čemu vaše židle bude určena. Například jestli chcete vytvořit židli k jídelnímu stolu, nebo barovou stoličku atd… Podle toho, na co bude židle určena, budete muset dodržovat určité rozměry, aby židle byla u používání pohodlná. Následně můžete svoje první myšlenky a představy přenášet na papír a skicovat. I když nemáte kreslící talent, vůbec to nevadí. Čím víc pokreslených papírů, tím líp.

mceclip0

Když už máte myšlenku na papíru, musíte ji poskládat do jednoho celku a utvořit finální skicu, nejlépe i papírový modýlek, abyste si představili svou židli v prostoru a zjistili, jestli to vypadá tak, jak si představujete. Papírový model vám také může odkrýt konstrukční komplikace, kterým můžete předejít. Je důležité si uvědomit postup sestavování židle a navrhnout ji tak, aby se nevyskytovaly žádné křehké spoje v místě největšího namáhání, což je spojení sedáku, zadních nohou a opěráku. Také musíte přemýšlet nad materiálem, zdali vaše židle bude z kovu, plastu, dřeva…

mceclip4

Následně musíte vytvořit technický nákres pohledu seshora, bokorysu a pohledu zepředu, kde, již budou zřetelné všechny rozměry židle. Pokud nevíte, jak takový technický nákres vypadá, můžete se inspirovat na internetu. Také se doporučuje vytvořit si kusovník… to znamená, že si napíšete seznam s rozměry a počty daných dílů židle.

mceclip1-1

Teď už jen zbývá sehnat materiál a pustit se do práce. To že nemáte doma vybavenou dílnu, vůbec nevadí. Můžete navštívit mnoho samoobslužných tesařských dílen, kde můžete realizovat své nápady, Nebo můžete poprosit o pomoc někoho ze svého okolí, který má s tímto řemeslem zkušenosti.
Dříve nebo později, vaše židle bude na světě a bývá vám jen jí ošetřit správnými prostředky na nábytek, aby vám dlouho vydržela a vy se mohli těšit z vašeho díla.

mceclip3