Tajemství nejlepšího kapra na talíři

Vánoční jídelní stůl je symbolem rodinné pohody a společného sdílení radosti a lahodných pokrmů. Mezi českými tradičními specialitami se kapr často stává hrdinou vánočního menu. Následující návod vám přinese to nejlepší z obou světů - jak připravit skvěle pečeného i smaženého kapra, který ocení celá rodina.

salmon-1485014_1280

1. Kvalitní ryba je klíčová

Začněte s výběrem čerstvého a kvalitního kapra, který je základem úspěšného receptu. Navštivte důvěryhodného rybáře nebo ověřený obchod a vybírejte kapra s lesklými oči, čistými šupinami a svěží vůní.

2. Důkladná úprava ryby

V kuchyni se pusťte do důkladné úpravy kapra - vykostěte, zbavte šupin a vnitřních orgánů. Opláchněte rybu studenou vodou a osušte ji papírovým ubrouskem.

3. Vhodná úprava marinády

Vytvořte lahodnou marinádu s olivovým olejem, česnekem, citronovou šťávou, tymiánem, rozmarýnem a solí. Marinujte kapra a nechte jej odpočívat v chladu alespoň hodinu.

4. Příprava nádivky

Připravte chutnou nádivku s mletými ořechy, sušeným ovocem, bylinkami a drobnými kousky chleba. Naplňte kapra touto směsí, což zaručí plnost chutí a dokončení výborného pokrmu.

5. Ideální pečení pro pečeného kapra

Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a pečte kapra v pekáči s trochou vody. Pravidelně přelévejte vlastní šťávou pro šťavnatost a dokončete podle velikosti kapra.

6. Smažený kapr

Když se rozhodnete pro smaženou variantu, obalte kapra v mouce, vejci a strouhance nebo strouhankových vločkách. Smažte na obou stranách, dokud nezískáte zlatavou barvu.

fried-792058_1280

7. Konečná úprava

Před servírováním nechte kapra odpočívat a posypte čerstvou petrželkou nebo citronovou kůrou pro dokonalou chuť a vzhled.

8. Společný okamžik u stolu

Celá rodina může být součástí přípravy i konzumace těchto lahodných pokrmů společně v jídelně. Během přípravy si povídáte a společně tvoříte kouzlo vánočního stolu. A když přinese každý svou osobní náplň nádivky nebo si vyzkouší smažení kusů kapra, vánoční večeře se stane nejen chutným zážitkem, ale i vzpomínkou na společné rodinné chvíle.